Thursday, January 20, 2011

prime Lens !!??

dpt pown ak luangkan mase tuk post entry terbaru ni..hehe...before ni aku ade cakap kan mengenai prime lens..tapi aku tak explain pown kan pasal ape itu prime lens??ape kehebatannya??sesuai untuk condition ape??sume tu aku akan explain kat sini..

CONTOH Prime lens
50mm f/1.4


kebiasaannya ramai photographer-photographer lebih suke kepada prime lens ini erbanding zoom lens walaupon zoom lens lebih versatile dan variety boleh shoot dari jarak jauh+focal lenght yang berbeza..prime lens ni common degradation nya termasok pinchusion distortion dan juga ia meningkatkan chromatic abberation and vignetting pada setiap angle yang luas(wide angle)..prime lens(fixed focal lenght) selalunya kurang cenderung daripada bende2 yang mengganggu untuk focus ring bertindak dan ia akan menghasilkan gambar yang sangat sharp..

Kelebihan bonus prime lens ni kebiasaannya offer larger maximum aperture (example f/1.8) kerana aperture yang besar membolehkan shutter speed dilakukan dengan pantas..Ini adalah untuk mengelakkan daripada shake atau gegaran dalam bahasa mudahnya dan sangat berguna untuk dilakukan pada kondisi cahaya yang kurang seperti malam dan juga boleh reduce depth of field (DOF)..alaa,,maksudnya gambar yang blur-blur tu la..yang selalu korang terpegun tengok tu..tu la yang dimaksudkan dengan Depth of field atau bahasa lain dier dalam dunia fotografi BOKEH..



large aperture boleh create gambar yang sangat kreatif seperti gambar ini


Gambar ni la yang aku maksudkan tadi..boleh buat gambar blur..faham x??huhu

P/S: prime lens ni bukan mahal sangat pown..korang boleh beli..hee(gaye macam ade duit)haha

~~sory ea aku xreti sngt nk terangkan terms-terms dalam bhse melayu takowt korang lagi xphm~~

^,^





10 comments:

sawn said...

aku pun tengah berkira-kira nak tambah satu prime lens. 100mm.. hehehe

mojam said...

huk3..tu la psl..mmg sengketkan la kan law bab2 nak menukar lens ni,..adoiii...POKAI..tngok jewp la orang len poalai..haha

Anonymous said...

caiyok2...go for it...usahe yang bagus tuk kongsi ilmu...THX

suka bdg ftografi ek?sy pon suka gak tapi suka org amek gambar..plus suka bgambar wpon x comel..hahaha...anyway,gud luck dalam membeli lens baru..hehehe...bagus untuk anda juga ~
*

mojam said...

a'ah..mmg minat bende2 cm gini..thx..wish me luckget a new prime lens...hee

Safwan Vespa said...

aku tunggu pt je..
pastu trus beli..
hahaha

nak beli gak prime lens..tapi nak gune puas2 kit lens dulu..ghehe

mojam said...

huhu..ala..prime lens xrugi la law pkai..sy ngah pkai gk ni p f/1.8 jewp...nk up cket ag jadi f/1.4 bwu btol2 kaw..huk

agak2 bpe harga nyer yer???

mojam said...

ermm..depends la..prime lens ni bnyk jenis..so harge pown len2 la..tp prime lens yg paling murah ofcoz la 50mm f/1.8 ..dlm rm400 lbey BARU..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012 HazwanKhalid Photography.
Blogger Template by Clairvo